Över detta hav…
kom de gotlänska sjömännen hem till ön.
Många av dem hade varit ute på sjön i flera månader och hunnit mellanlanda i New Yorks hamn. Där fanns ett sjömanshem med svenska intressen som flera sökte sig till. På Betelskeppet mötte de en väckelse – social och andlig – som kom att förändra deras liv, tro och framtid.
Väl hemma samlade de sina familjer och vänner. De delade med sig av sina upplevelser och kallet att förmedla tro och evangelium på ett enkelt och inkluderande sätt. Små husförsamlingar etablerades runt om utefter den gotlänska kusten.
Denna tomt köptes i mitten av 1800-talet och snart stod en kyrka här – en metodistkyrka. Stadens styrande bestämde sig för att låta stadens larmsystem, den gamla vårdklockan från S:ta Karins ruin vid Stora torget flytta hit, central och höjd över staden. Därav namnet på kyrkan.
Idag är Vårdklockans kyrka trogens sitt uppdrag – att vara nära och tillgänglig med ett socialt och diakonalt evangelium. Församlingen är en del av Equmeniakyrkan i Sverige och ödmjukt tacksam för sin unika position mitt i världsarvet Visby.
Församlingen arbetar nära Tolvstegsrörelsen och enas kring bönen:
“Gud, ge mig sinnesro att acceptera det vi inte kan förändra, mod att förändra det vi kan och förstånd att inse skillnaden.”